Σε εφαρμογή σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.
κατά της βίας στα γήπεδα
κατά της βίας στα γήπεδα
Οσοι έδωσαν το παρών στη χθεσινή εκδήλωση για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, η οποία έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμφώνησαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το φαινόμενο της ποδοσφαιρικής βίας.
Ο κ. Παπούλιας κατά την ομιλία του επισήμανε τα εξής:
«Δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή σε αυτές τις συμπεριφορές. Πρόκειται για μια αρρωστημένη κατάσταση και η Πολιτεία, οι αθλητικοί φορείς και τα σωματεία έχουν ευθύνη. Αν δεν υπάρξει βούληση, είμαστε συνένοχοι». Παρούσα ήταν η Ανδρονίκη Τυχερού που στο περυσινό ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού έχασε ένα δάχτυλο από κροτίδα. «Εύχομαι να μη συμβεί σε κανέναν αυτό που συνέβη σε μένα».
Στα «πηγαδάκια» που ακολούθησαν, ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Β. Μαρινάκης είπε στον κ. Παπούλια: «Είμαι αποφασισμένος να το λήξουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω». Στη ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Η κυβέρνηση ετοιμάζει συνολικό νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, στο οποίο έχει προταθεί η επαναφορά του ιδιώνυμου για συγκεκριμένα αδικήματα.
Εν τω μεταξύ, επιχειρησιακό σχέδιο με 13 σημεία κατήρτισε η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Τέθηκε σε εφαρμογή την 1η αγωνιστική για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει μεταξύ άλλων συλλογή πληροφοριών από αστυνομικούς της Ασφάλειας για αγώνες «υψηλής επικινδυνότητας», λειτουργία «ομάδας εκτίμησης κινδύνου» στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αξιοποίηση των καμερών στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας κ.ά.
Στο διάστημα από 23 έως 28 Αυγούστου το αρχηγείο προχώρησε στην εκπαίδευση 106 αστυνομικών, που στο εξής θα είναι επιφορτισμένοι με τον χειρισμό των καμερών ασφαλείας στα γήπεδα. Το ίδιο διάστημα, συνολικά 107 αξιωματικοί εκπαιδεύτηκαν στη σύνταξη δικογραφιών. Σκοπός ήταν οι συλληφθέντες για επεισόδια να παραπέμπονται σε δίκη με «πλήρεις» δικογραφίες που δεν θα αμφισβητούνται εύκολα στην ακροαματική διαδικασία. Τα έκτροπα στη Λαμία, κατά τη διάρκεια του τελικού χάντμπολ στις 31 Μαΐου, στάθηκαν αφορμή για την αναβάθμιση των διμοιριών υποστήριξης που σταθμεύουν μόνιμα σε πόλεις της περιφέρειας. Τον Ιούλιο, αστυνομικοί που μετέχουν στις διμοιρίες εκπαιδεύτηκαν σε θέματα διαχείρισης όχλου (crowd control), ενώ έγινε ανακατανομή του προσωπικού με στόχο να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των διμοιριών.
Το σχέδιο προβλέπει και τη συγκρότηση «ομάδων συλλήψεων», όπως συμβαίνει σε συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Στο ίδιο πνεύμα, υιοθετείται δόγμα προληπτικών προσαγωγών και αιφνιδιαστικών εφόδων σε συνδέσμους οπαδών πριν από αγώνες υψηλής επικινδυνότητας. Ομάδες συλλήψεων συγκρότησαν όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις.
ΚαινοτομίαΩς η μεγαλύτερη καινοτομία του νέου σχεδίου εμφανίζεται η δημιουργία δικτύου συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών. Μετέχουν συνολικά 151 αστυνομικοί απ’ όλες τις διευθύνσεις της χώρας. Αποστολή τους είναι να συγκεντρώνουν πληροφορίες, π.χ. για μετακινήσεις οπαδών, και να τις διαβιβάζουν μέσω του δικτύου police on line στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Εκεί, κάθε αγωνιστική, θα λειτουργεί συντονιστική ομάδα στην οποία μετέχουν αξιωματικοί που αξιολογούν τα δεδομένα και αποφασίζουν για την ενίσχυση ή χαλάρωση των μέτρων ή ακόμα και για την αναβολή ενός αγώνα.